Loading...

Петър Маринов

Ръководител на Център за изследване на екстремизма и тероризма при Военна академия „Г.С. Раковски”.

Полк. доц. д-р Петър Маринов започва службата си през 1997 г. като офицер – инженер на радиолокационни системи. Служи в системата на противовъздушната отбрана на Сухопътни войски и преминава през различни позиции, включително до старши експерт в командването на Сухопътните войски на Българската армия.

От 2010 г. е преподавател във Военна академия „Г.С. Раковски”. Шансът и предизвикателството да участва в мисии на българската армия в Ирак и Афганистан събуждат интереса му не само към проявленията на тероризма, но и към причините за неговото възникване. Изследва различни аспекти на неконвенционалните заплахи, процесите на радикализация и асиметричността в провеждането на операциите.

Полк. доц. д-р Маринов е преминал редица специализации в България, както и в Defense Institute of International Legal Studies (DIILS) – САЩ и NATO Center of excellence – Defense against terrorism (COE-DAT) – Турция. Полк. доц. д-р Маринов е основен автор и ръководител на магистърска програма, а от 2022 е член на NATO Independence Scientific Evaluation Group (ISEG) с отговорност „Противодействие на тероризма“.